Ośmioro członków szkółki wędkarskiej dla dzieci i młodzieży, która działa przy Kole Wędkarskim nr 16 w Uniejowie uczestniczyło w wyjazdowych warsztatach pn.,,Od ikry do stołu" w Rąbieniu.
Warsztaty zorganizowane zostały 22 czerwca 2020 roku dla młodych miłośników wędkowania przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Z Ikrą". Dzieci i młodzież ze Szkółki Wędkarskiej przy Kole Wędkarskim nr 16 w Uniejowie wraz z opiekunami uczestniczyli w wykładach dotyczących prawidłowej gospodarki rybackiej, działalności Polskiego Związku Wędkarskiego, pracy na stawach rybnych oraz w prezentacji żywych ryb słodkowodnych. Szkolenie prowadził pracownik PZW - ichtiolog, Krzysztof Nowak.
Ciekawostką były także warsztaty kulinarne, które poprowadził uczestnik jednej z edycji programu Top Chef Marcin Piotrowski.
W kuchni, pod okiem znanego szefa, oprawiane były karpie, z których przygotowanych zostało 5 potraw: karp "gotowany"w soku z cytryny na sposób azjatycki, tatar z karpia, burger z kotletem z karpia, rosół z karpia oraz karp smażony z przyprawami "piernikowymi" z pure cytrynowym i mizerią.
Szkółka wędkarska w Uniejowie powstała w 2006 roku.Pod okiem Henryka Sochackiego i Władysława Becalika, młodzi wędkarze zdobywali pierwsze wędkarskie szlify. Od 2017 roku szkółkę prowadzą Tomasz Bartosik oraz Zbigniew Kuglarz.
fot. Archiwum Koła Wędkarskiego nr 16 w Uniejowie
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz