GIS wykrył obecność Salmonella w partii błonnika firmy Oleofarm. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Konsumenci nie powinni go spożywać.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Podczas kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu przebadanych próbek suplementu – błonnika produkowanego przez firmę Oleofarm.
Dotyczy konkretnej partii
Ostrzeżenie odnosi się wyłącznie do poniższego produktu:
- błonnik 350 g,
- numer partii: 240384,
- data minimalnej trwałości: 03.2026,
- producent: Oleofarm Sp. z o.o., ul. Mokronoska 8, 52-407 Wrocław.
– W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w 1 z 5 próbek suplementu diety pn. Błonnik – informuje GIS.
Produkt już wycofywany
Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent podjął decyzję o wycofaniu wskazanej partii z rynku. Jednocześnie prowadzone jest postępowanie mające wyjaśnić, jak doszło do skażenia.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują cały proces.
GIS apeluje do konsumentów
Spożycie błonnika z tej partii może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
– Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie – ostrzega GIS.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ipoddebice.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz